Jämför privatlån med Lenditum

Varför ska du jämföra lån?

De flesta av oss kommer någon gång i livet att behöva låna pengar. Det kan vara mindre privatlån till större finansiering av dina drömmar i livet, exempelvis till hemmet eller företaget. Oavsett situation är det viktigt att du jämför olika alternativ för att hitta de bästa lånevillkoren efter just din situation.

Du kan låna av privatpersoner eller företag eller olika låneinstitut, vanligast är banklån. Marknaden är reglerad för att skydda dig som låntagare men trots det finns det stora skillnader på lånevillkor och hur du lånar. För den som inte är van eller om det är första gången kan det kännas svårt och komplicerat med terminologin och alla lånevillkor. Det viktigaste är att få en översikt av vilka typer av lån som finns samt att samla information om lånevillkoren för att ta ett optimalt beslut efter just din situation.

Typer av lån på den svenska lånemarknaden

Utlåning till svenskar ökar varje år, både olika privatlån, företagslån samt bostadslån. Privatlån är lån som oftast används för konsumtion, exempelvis för investeringar i hemmet som pool, bil eller båtdrömmar. Företagslån används oftast för att finansiera expansion, täcka likviditetsbehov eller varuinköp. Som konsekvens av höga bostadspriser behöver de flesta också låna pengar till bostad och det utgör den största delen av alla lån i Sverige.

Förenklat indelat finns det två typer av låneformer. Den ena är lån med säkerhet där du lämnar någon form av säkerhet till långivaren, exempelvis lämnas bostaden i pant som säkerhet vid bostadslån. Du kan också ha en medlåntagare som går i borgen för dig, denna person fungerar som säkerhet och betalar ifall du saknar möjlighet. Medan lån utan säkerhet kräver långivaren inte någon garanti eller pant i utbyte mot att låna dig pengar. Nedan kommer lite kort information om olika lånetyper.

Privatlån

Den här lånetypen går även under andra namn som blancolån eller konsumtionslån. ”Blanco” syftar till att något är utelämnat och i detta sammanhang är det säkerheten. Dessa lån har ofta högre ränta då de inte har samma säkerhet som bolån. Privatlån kan gå till konsumtion men även till exempelvis pool, bil och båt. Jämför privatlån här.

Snabblån

En populär låneform som går under många andra namn som till exempel SMS-lån, mikrolån, telefonlån, internetlån eller korttidskrediter. Rent juridiskt finns det inte någon större skillnad mot ett privatlån. Det enda som skiljer sig är beloppen och villkoren för lånet men annars är det inte någon juridisk skillnad. Dessa lån har oftast lägre belopp och mycket kortare återbetalningstid än andra privatlån. Jämför snabblån här.

Utbetalningen är också snabbare, ibland till och med samma dag. Snabblån är bra om du behöver pengar snabbt. I statistiken har dessa lån tillsammans med privatlån ökat kraftigt de senaste åren, speciellt under pandemin. Dessa lån är något som nischbanker har satsat på och idag står de för mer än hälften av all nyutlåning.

Företagslån

Företagslån används oftast för att finansiera expansion, täcka likviditetsbehov eller varuinköp. Företagslån kan tas utan säkerhet eller med säkerhet. Om säkerhet krävs brukar det oftast vara i form av att en borgensman går i god för lånet eller pant i fastighet. Jämför företagslån här.

Bolån eller Hypotekslån

Det är ett lån för att finansiera ett boende, kort och gott. Det innebär att långivaren har din bostad som säkerhet eller pant. Det är reglerat hur mycket du får låna i relation till bostadens värde och din förmåga att betala tillbaka. Du kan högst låna till 85% av bostadens värde med ett bostadslån, resterande 15% får du finansiera på annat sätt. Bolånen har ökat nästan 8 % varje år de senaste 20 åren och de utgör den största delen av lån i Sverige men även de största andelen av lån till hushållen. Bolån utgör idag mer än 80 % av alla lån till hushåll i Sverige.

Jämför lån med låneförmedlare

Att använda låneförmedlare som oberoende experter har blivit mycket populärt på senare år av flera anledningar. Låneförmedling är egentligen inte ett nytt fenomen men har blivit mycket populärt de senaste åren och ca 35 till 40 % av alla privatlån går genom en låneförmedlare. Vi går igenom de främsta fördelarna med en låneförmedlare.

  1. Det är mycket lättare att jämföra nya lån. Med en marknad med kanske 15 till 30 potentiella långivare behöver du bara göra en ansökan genom låneförmedlaren.

  2. Låneförmedlare hjälper även till med samlingslån. Om du redan har flera lån eller krediter hos olika långivare kan det vara en bra idé att samla allt till ett nytt lån. Genom att lösa befintliga skulder och samla allt under ett nytt lån får du ner dina månadskostnader som ränta och avgifter.

  3. Större chans att hitta rätt lån med lägre ränta då du får allt presenterat tillsammans när du jämför lån. Du får alla uppgifter samtidigt och enhetligt.

  4. Du får endast en kreditupplysning och kan bevara din kreditvärdighet. När du använder en låneförmedlare görs det endast en kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC) till skillnad från när du ansöker hos varje långivare eller bank för sig. Då tar varje långivare en kreditupplysning. Långivarna sätter räntan individuellt utifrån resultatet av en kreditprövning. Om du har fler än 10 kreditprövningar på ett år försämras din kreditvärdighet och kanske din möjlighet till ett beviljat lån.

  5. Oberoende låneförmedlare. Låneförmedlaren jobbar för att erbjuda dig de bästa möjliga lånevillkoren. De är alltså inte knutna till någon speciell bank eller långivare.

  6. Jämföra kostnader. Att räkna ut kostnader är inte alltid så lätt och framför allt att få en överskådlig sammanställning mellan alla långivare. Med en låneförmedlare får du alla kostnader presenterat på ett lättförståeligt sätt.

  7. Det är kostnadsfritt att jämföra och inte bindande. Låneförmedlarna tar inte betalt av dig som lånsökande, utan tar i stället ut en avgift av långivaren. Det innebär att du kan tacka nej när som helst under processen utan att det kostar dig något.

  8. Enklare för dig. Du behöver bara fylla i alla uppgifter en gång som till exempel person- eller företagsuppgifter, lånebelopp samt vilken avbetalningstid du vill ha. Sedan bekräftar du din ansökan med BankID.

  9. Kontrollerad verksamhet. Alla låneförmedlare har tillstånd av Finansinspektionen för sin verksamhet. Enligt Finansinspektionen har lån över 500 000 kronor som gått genom en låneförmedlare vanligtvis lägre ränta än direkt hos långivaren.

Jämför lån
Välj lånesumma:
Välj lånetid:
Ungefärlig kostnad
1 900 kr /mån
Har du lån som du vill samla?
Ja
Nej
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
Lenditum_logo_RGB.png

Lenditum AB står under tillsyn av Finansinspektionen (www.fi.se) och har tillstånd att bedriva kreditförmedling.

Kontakt

Lenditum AB
Org.nr: 559320-5429
Epost: kundservice@lenditum.se
Öppettider: Mån - Fre: 09:30-17:00
Lör och sön: Stängt

© 2022 Lenditum AB