Samlingslån

Samla lån

Att låna mer pengar kan vara lönsamt. Det låter motsägelsefullt men det kan stämma om du har många mindre skulder. I dag är privatlån eller blancolån den snabbast växande formen av lån bland svenska hushåll. Många hushåll sitter med flera krediter och lån som ofta är relativt dyra. Det kan vara en bra idé att se över och samla alla lån till ett lån eftersom lån utgör en stor del av hushållens månatliga utgifter.

Kom ihåg att när du tar ett samlingslån är det viktigt att inte bara fokusera på månadskostnaden. Om löptiden förlängs blir månadskostnaden lägre men man har betalat mer totalt. Dock finns det mycket att spara in på lägre ränta och bättre villkor utan att lägga för mycket fokus på bara månadskostnaden. Ta hjälp av en Låneförmedlare för att samla alla dina lån till ett lån med bättre villkor.

Hur fungerar det med låneförmedlare?

En låneförmedlare hjälper dig att hitta en långivare som kan ge dig ett enda lån istället för flera krediter och lån, och därmed spara pengar. Låneförmedlare hjälper dig att jämföra flera banker och långivare på ett ställe för att ge dig bättre översikt och hjälp att hitta det bästa lånet som passar just din situation.

Jämför lån

Oavsett vad man som kund eller konsument köper för tjänster är det alltid en bra idé att jämföra. Inte minst när det gäller lån där det kan vara en stor skillnad på lånevillkoren. Med en större efterfrågan på lån och med fler aktörer och långivare innebär det bland annat att det är dig långivarna tävlar om att få som kund.

Låneförmedlarna är oberoende experter som samlar information på ett transparent sätt så att du som kund kan avgöra vad som är bäst för dig. Om du har flera lån eller avbetalningar finns det chans att du kan förbättra din kreditvärdighet genom att samla dem alla i ett och samma lån. Det ökar också chansen att får ner dina kostnader och lägre ränta.

Kreditupplysning

Genom en låneförmedlare görs det bara en kreditupplysning. Det är en viktig skillnad mot om du gör en ansökan hos varje kreditinstitut där de sedan gör en separat kreditupplysning för varje låneansökan. Långivarna sätter räntan baserat på flera faktorer men en kan vara om det har gjorts många kreditupplysningar på kort tid.

Det kan till och med vara så illa att om du som kund har exempelvis 10 kreditprövningar inom ett år du kan bli nekad ett lån. Enligt konsumentkreditlagen måste banker och långivare göra en noggrann kreditprövning när de behandlar en låneansökan. Det ingår i deras riskbedömning vilket de bland annat baserar räntan på.

En kreditupplysning innehåller information om:

  • Vilka lån och krediter du har
  • Eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldo
  • Tidigare kreditupplysningar upp till tolv månader
  • Dina fullständiga personuppgifter som namn, adress, inkomst, fastighetsinnehav och eventuellt äktenskapsförord

Vare gång en kreditupplysning blir gjord på dig får du en kopia, men det finns även tjänster på nätet där du kan beställa en kreditupplysning på dig själv.

Dyrt och vanligt med många olika krediter.

Svenskar lånar stadigt mer varje år, både till hushåll och till konsumtion med så kallade, privatlån, konsumtionslån eller snabblån. Den mest snabbaste växande delen av den svenska lånestocken är just privatlån och snabblån.

Under pandemin kunde inte folk resa och lägga pengar på semester. De satsade då pengar på att investera i hushållen och renovera samt olika fritidsaktiviteter hemma. En del passade istället på att köpa en bättre bil eller båt. Med många nya aktörer som erbjuder lån är det lätt att ta nya krediter och lån. Det är enkelt men många gånger till en högre kostnad.

Hur lånar svenska hushåll?

Svenska hushåll lånar mycket jämfört med andra europeiska länder. Bara danskarna lånar mer än svenskarna per capita. Vi har även relativt hög skuld per capita i förhållande till vår inkomst. En genomsnittlig svensk mellan 18 och 65 år gammal har en snittbelåning på 621 000 kr.

Det är lite missvisande eftersom det är en stor del som har hög belåning och en grupp som är skuldfri. När det gäller bostadslån är 50 % av alla svenskar skuldfria medan 20 % har en skuld på en miljon eller mer.

Privatlån eller konsumtionslån har ökat stadigt de senaste fem åren. Fortfarande utgör bolån den största biten med drygt 80 % av lånestocken men de andra lånen ökar kraftigare.

Trots att konsumtionslånen utan säkerhet utgör en betydligt mindre del av lånestocken så utgör de hälften av hushållens totala utgift för amortering och ränta för lån. Konsumtionslån är dyrare eftersom de inte har lånats mot säkerhet.

Privatlånen ökar kraftigt

Enligt en rapport från Finansinspektionen har större privatlån ökat kraftigt, det vill säga lån över 250 000 kronor. Antalet lån genom kortkrediter och köpta på faktura har också ökat drastiskt. Sverige samlar inte statistik för lånets ändamål såvida inte lånet har en fastighet som säkerhet.

Ökning av privatlån kan ses som en effekt av starkare konjunktur och därmed låga räntor men även stigande bostadspriser och amorteringskrav. Högre krav kan ha gjort att en del är försiktiga med att utöka sitt bolån vilket kan bidra till högre amortering. Därför väljer de att teckna ett större lån utan säkerhet.

Samla lån här
Välj lånesumma:
Välj lånetid:
Ungefärlig kostnad
1 900 kr /mån
Har du lån som du vill samla?
Ja
Nej
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
Lenditum_logo_RGB.png

Lenditum AB står under tillsyn av Finansinspektionen (www.fi.se) och har tillstånd att bedriva kreditförmedling.

Kontakt

Lenditum AB
Org.nr: 559320-5429
Epost: kundservice@lenditum.se
Öppettider: Mån - Fre: 09:30-17:00
Lör och sön: Stängt

© 2022 Lenditum AB