Lån utan säkerhet

Blancolån

De flesta uppskattar ett fint hem som man kan trivas i. Ibland vill man köpa en ny bil, åka på semester, bygga pool i trädgården eller renovera uthuset. Ibland råkar man också ut för en del oförutsedda utgifter. En del av dem går att förutse och spara ihop en buffert för, men inte alla. Till exempel kan värmepannan gå sönder i bostadshuset eller bilen kan få ett fel som inte täcks av garanti eller serviceavtal. Då behöver du ofta pengar snabbt för att inte konsekvenserna ska bli större än nödvändigt.

I det fallet kan du behöva ta ett lån utan säkerhet. Den lånetypen kallas i dagligt tal för blancolån eller förbrukslån. Gemensamt för dessa lån är att banken eller långivaren inte öronmärker pengarna. Pengarna behöver alltså inte användas för ett speciellt syfte och banken äger inte det du köper.

Räntorna är vanligtvis lite högre än för till exempel ett billån eller ett bolån. Eftersom ett lån utan säkerhet innebär en större risk för långivaren, då de inte kan sälja eller ta besittning över det de lånar ut pengar till. Men räntan blir ofta satt individuellt för den här typen av lån, så om du har god inkomst och har skött tidigare krediter kommer dina räntor också bli mer fördelaktiga.

En ansökning och en kreditupplysning

När du ska ta ett lån utan säkerhet behöver du ofta se över olika erbjudanden för att hitta det mest fördelaktiga lånet för din privata situation. Om du då själv kontaktar banker eller långivare kommer var och en av dem att ta en kreditupplysning på dig. När flera sådana upplysningar blir gjorda kommer det att påverka din kreditvärdighet negativt.

Därför är det bra att använda dig av en etablerad låneförmedlare. Då ansöker du bara om lånet en gång. Låneförmedlaren tar sedan kontakt med olika banker och kreditgivare för att se vad just de kan erbjuda dig som kund. Det blir då bara en enda kreditupplysning gjord och alla långivare får sedan tävla om att få dig som kund.

Du får använda pengarna till precis vad du vill

Pengarna från ett blancolån kan du använda till att köpa en ny bil, åka på semester, bygga pool i trädgården eller renovera uthuset. Det går att se det som att det är dina egna pengar du har tillgång till direkt. På så vis slipper du först spara i flera år för att ha samma säkerhet. Det finns däremot vissa saker du inte bör låna pengar till och det är sådant som direkt förlorar allt värde.

Att låna pengar till hyra, märkeskläder, mat och spel är därför inte något att rekommendera. Men det är absolut inte fel att investera i konst, bostaden, fordon eller friskvård med lånade pengar. Det är bara du själv som bestämmer om det är en investering eller utgift egentligen. Men du behöver använda ett visst sunt förnuft för att inte skuldsätta dig i onödan.

Personligt blancolån upp till 600 000 kronor

Eftersom banker och långivare tävlar om att få ha dig som kund, kan de också erbjuda dig att låna till det du behöver på en gång. Då slipper du låna små summor från flera ställen och får på så sätt lättare att hålla ordning på din ekonomi. Taket på ett blancolån brukar vara 600 000 och det räcker i de flesta fall till.

Olika återbetalningstid

Ju kortare återbetalningstid du väljer, desto mindre ränta kommer du betala. Det gör i sin tur att ditt lån blir billigare. Vissa långivare tillåter att du, utan extra kostnad, löser lånet i förtid. Det är ett villkor du ska leta efter, eftersom du kan bli av med lånet snabbare om du får större betalningsutrymme varje månad.

Det finns andra långivare som vägrar att lösa lånet eller krediten i förtid, eller tar ut så kallade straffavgifter för att betala lånet på en gång. Du får helt enkelt titta noga på de villkor som gäller för det eller de erbjudanden du får från din låneförmedlare. Försök att låna tillräckligt med pengar för att täcka dina behov på en gång. Det påverkar också din kreditvärdighet mindre än att låna mindre summor flera gånger.

Bygg till på tomten

Du kan passa på att bygga till på din egen tomt. Ett attefallshus till exempel får uppta hela 30 kvadratmeter, utan att du behöver söka bygglov. Det brukar mer än väl täcka utrymmet som behövs om du behöver ett trädgårdsförråd, gäststuga eller en kombination av båda. Det finns många prisvärda alternativ att välja mellan och de allra flesta ryms i den budget du kan låna till utan att någon ställer frågor om vad du ska ha pengarna till.

Du kanske hellre vill ha en terass runt din pool eller en bastu. Det är ingenting utom din egen fantasi som bestämmer vad du väljer att spendera de här pengarna på. Men för din egen skull bör du alltid göra upp en egen kalkyl över vad du vill göra, vad det får kosta och hur snabbt du tänker dig att kunna betala tillbaka.

Familjemedlemmar som vill flytta hemifrån

Du som har barn i övre tonåren vet säkert hur viktigt det är att få vara i fred, både för den som är ung och föräldrarna. Då är det jättebra att ha en extra stuga på tomten. Där får ungdomarna vänja sig att vara vuxna, under ordnade former. Ni som föräldrar kan då slussa ut era barn i vuxenlivet, trots att de fortfarande känner tryggheten av att bo hemma.

Då är det viktigt att ni sätter upp klara regler och gärna skriver någon form av hyresavtal med dem. På så vis kan lånekostnaden på deras boende täckas av en skälig hyra, för att låta dem bygga upp en egen ekonomi för att kunna köpa ett eget ställe senare. Dessutom är det senare möjligt att bygga om attefallshuset till förråd, vedbod eller omklädningsrum till poolen i efterhand. En typ av attefallshus som blir vanligare, är en modell med ett loft. Det är bra att ha, både när stugan används som förråd och som boende, eftersom golvytan blir mycket större med en våning till.

Ansök om blancolån här
Välj lånesumma:
Välj lånetid:
Ungefärlig kostnad
1 900 kr /mån
Har du lån som du vill samla?
Ja
Nej
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
Lenditum_logo_RGB.png

Lenditum AB står under tillsyn av Finansinspektionen (www.fi.se) och har tillstånd att bedriva kreditförmedling.

Kontakt

Lenditum AB
Org.nr: 559320-5429
Epost: kundservice@lenditum.se
Öppettider: Mån - Fre: 09:30-17:00
Lör och sön: Stängt

© 2022 Lenditum AB