Företagslån

Ta ett företagslån redan idag

Att ta ett företagslån för din verksamhet kan vara ett stort beslut som innefattar många funderingar och frågor. Därför är det bra att du vänder dig till en låneförmedlare där all information finns samlad. Att tjäna stora summor pengar går ofta hand i hand med investeringar. Investeringar kräver däremot finansiering. Ett företagslån till bra villkor kan därför vara ett bra finansieringssätt när inte kassan räcker till.

Låna pengar för olika ändamål

Orsaken till att du behöver låna till företaget kan givetvis bero på många olika anledningar. Det kan bland annat vara på grund av att du behöver tillväxtkapital. Men inte sällan är det för att utöka kassalikviditeten, eller för att finansiera kontorsrenovering eller varuinköp. Det är viktigt att göra en plan över vad pengarna ska användas till. Lika viktigt är det att planera under hur lång tid pengarna räcker och hur du planerar att betala tillbaka dem.

Att tänka på vid företagslån

Hur mycket du behöver låna brukar variera utifrån vad pengarna är tänkta att gå till. Till en början bör du planera vad pengarna ska användas till. Efter att du vet syftet med finansieringen bör du fundera på hur mycket du behöver låna. Sedan bör du presentera en budget över företagets likviditet. Det innebär att ta fram en översikt över företagets förmåga att kunna betala tillbaka lånet. Långivaren behöver ofta veta om du har några säkerheter att erlägga, exempelvis om någon kan gå i borgen för företaget eller om du har en fastighet som kan användas som säkerhet. En säkerhet ger banken större trygghet att låna ut pengar och kan ofta leda till att du kan låna större belopp och till en lägre ränta.

Det kan också vara bra att presentera en resultatbudget som bland annat kan innehålla prognoser över omsättningen och vinsten de kommande tre åren. Budgeten bör också visa att det nya lånet kommer kunna bidra till ökade intäkter för företaget. Det bekräftar i sin tur att du kommer att kunna betala tillbaka lånet. Det ökar också sannolikheten att du blir beviljad ett lån.

Olika lånemöjligheter och storlekar på lån

Företagslån finns i olika belopp och det finns stora skillnader mellan högsta och lägsta beloppet. Vi på Lenditum förmedlar lån mellan 20 000 kronor upp till 40 miljoner kronor. Vissa behöver hjälp med att betala en oväntad utgift och andra behöver låna höga summor för att finansiera en investering för sitt företag.

Vad krävs för att få ett företagslån?

För att kunna ansöka om ett företagslån behöver du ha ett registrerat företagsengagemang. Det innebär att du behöver ha en ledande roll i företaget, så som till exempel VD, eller medlem i företagets styrelse. För att få ett företagslån måste företaget också vara aktivt samt registrerat i Sverige. Den lättaste vägen att gå är att göra ansökan via internet och då använder du endast BankID. Banken som ger ut lånet kan då inhämta företagets uppgifter direkt och göra ansökningsprocessen effektiv. Du får svar så fort som möjligt gällande om du blir beviljad ett företagslån.

En kreditprövning blir alltid utförd

När du ansöker om att ta ett lån till ditt företag tar långivaren eller låneförmedlaren en kreditupplysning. Den prövningen blir utförd för att kunna ta reda på företagets befintliga ekonomiska situation. Den ligger sedan till grund för att göra en bedömning gällande om företaget kommer kunna betala tillbaka lånet. Utifrån denna prövning tar sedan långivaren beslut gällande om företaget får låna pengar eller inte.

Extra säkerhet vid företagslån

När du ansöker om ett företagslån utan krav på säkerhet är det vanligt att företaget istället får ta hjälp av en borgensman. Den som går i borgen för företaget brukar vara en privatperson och det är antingen någon eller några av ägarna. Det handlar alltså egentligen om en typ av personlig säkerhet för banken, att pengarna blir återbetalade.

Att ha en borgensman fungerar som en extra säkerhet om det är så att företaget inte kan betala tillbaka lånet till banken. Det är då denna borgensman som blir återbetalningsskyldig. För att en person ska kunna ta rollen som borgensman behöver denne ha ordnad ekonomi, vilket innebär att inga betalningsanmärkningar får finnas registrerade. Personen ska också kunna ha förmåga att betala tillbaka lånet som företaget tar.

Den eventuella borgensmannen ska också ha bra kreditvärdighet. Det görs alltid kontroller i form av kreditupplysningar på den person som är borgensman. Den som är borgensman för företaget ska också vara svensk medborgare. När en borgensman med goda ekonomiska förutsättningar ställer upp blir nästan alltid lånet beviljat.

Vidare kan det också vara så att företaget får bättre villkor och räntor. En nackdel med att vara borgensman är att det är stor risk för en privatperson att ta eftersom privatekonomin kan bli påverkad.

Vad du bör tänka på innan du ansöker om ett företagslån:

  • Se över vad totalkostnaden kommer att bli för det nya lånet och fokusera inte bara på att få så låg ränta som möjligt. Det är den totala summan, med ränta, amortering och andra avgifter inräknat, som är det du bör fokusera på.
  • Gör en tydlig planering över vad pengarna ska gå till och säkerställ att du kan betala tillbaka lånet inom den angivna tidsramen. Ställ dig själv frågan: Kommer jag att kunna återbetala lånet även om företagets affärer inte går som tänkt?
  • Kontrollera din eventuella borgensman så att personen har en god ekonomi. Se till så att företaget har en person som har bra förutsättningar och inte har några betalningsanmärkningar. En kreditupplysning tas alltid via UC.
  • Jämför olika lån för ditt företag för att hitta det företagslån som ger dig bäst villkor. Använd en låneförmedlare för att hitta det bästa alternativet för ditt företag.

Vilken ränta kan jag få på lånet?

Den ränta som sätts på ditt eventuella företagslån bestäms utifrån olika aspekter. Alla långivare behandlar varje ansökan separat och den ränta som blir satt på lånet blir bestämd utifrån den kreditupplysning som bankerna gör. Räntan blir också satt utifrån bankens egna interna riskbedömningar.

Det är anledningen till att räntan varierar från bank till bank och således är det viktigt att jämföra så många långivare som möjligt. Då kan du enklare hitta de bästa villkoren för just ditt företagslån.

Återbetalningstid på företagslån

Det är upp till var och en att välja vilken återbetalningstid som önskas. Något att ha i åtanke är att det är bra att dela upp lånet på det antal år som företagets satta budget kan styrka. Återbetalningstiden brukar variera från 6 månader upp till 5 år och är det så att ditt företagslån är av en låg summa kan det vara mer lönsamt att ha en kortare återbetalningstid. Kom ihåg att ett lån blir dyrare om du har längre återbetalningstid då det tillkommer mer ränta.

Kan lånet lösas i förtid?

Denna bedömning görs individuellt för alla långivare och de flesta banker tillåter att lånet kan återbetalas i förtid. Vidare kan det förekomma att bankerna tar ut en extra avgift för att lösa lånet men information gällande detta står alltid i villkoren när du jämför olika lån.

Vad du bör tänka på innan du ansöker om företagslån

Du bör se över ditt företags befintliga finanser och även undersöka om den summa du ansöker om inte är för hög. När du ansöker om ett högt belopp hos banken kan det vara lönsamt att ha lånet under en längre tid. Är det så att ditt företag ska göra en kortsiktig investering kan en kortare tid för lånet vara att föredra.

Söka lån genom en låneförmedlare

Som tidigare nämnt är det av största vikt att jämföra så många olika långivare som möjligt innan du tar ett företagslån. Att göra en sådan jämförelse själv kan vara svårt. Därför kan det vara en god idé att använda sig av en låneförmedlare för att hitta det bästa lånet för just ditt företag.

Olika låneerbjudanden blir presenterade på olika sätt hos olika banker. Räntan som ska betalas varje månad, årsräntan eller de fasta kostnaderna kan presenteras på ett otydligt vis och då kan det vara svårt att ta ställning till vilket företagslån som är det bästa för just dig. Genom att använda dig av en låneförmedlare kan du enkelt och smidigt göra jämförelser och även få erbjudanden från olika banker.

En ytterligare fördel är att du får flera erbjudanden med endast en kreditupplysning. Det är till fördel för dig eftersom ditt kreditbetyg blir sämre med flera kreditupplysningar på kort tid, vilket blir fallet om du söker lån hos varje bank för sig. Slutligen erbjuder en låneförmedlare dig som företagare att göra kostnadsfria ansökningar och de låneerbjudanden du får är inte bindande.

Ansök om företagslån
Välj lånesumma:
Välj lånetid:
Lenditum_logo_RGB.png

Lenditum AB står under tillsyn av Finansinspektionen (www.fi.se) och har tillstånd att bedriva kreditförmedling.

Kontakt

Lenditum AB
Org.nr: 559320-5429
Epost: kundservice@lenditum.se
Öppettider: Mån - Fre: 09:30-17:00
Lör och sön: Stängt

© 2022 Lenditum AB