Låna pengar till pool?

Låna pengar till pool?

Det har väl knappast undgått någon att det har blivit populärt med pool hemma i trädgården. Något som var mycket ovanligt för kanske 50 år sedan har fullständigt exploderat de senaste decennierna. Inte minst under pandemin när folk inte kunnat resa lika mycket har intresset för att göra om hemma och bygga pool eller spabad blivit populärt.

Tekniken har gått framåt och det är både lättare och billigare och det är fler som erbjuder att bygga en pool idag. En pool kostar fortfarande en del, så de flesta måste låna pengar till investeringen. Men det är inte alltid helt lätt att budgetera för ett poolbygge. Att bygga är en sak, men sedan tillkommer det så klart underhåll och det finns en del saker som kan gå fel. Låt oss gå igenom lite kort vad du bör tänka på vid både bygge av poolen och finansiering.

Pool eller spabad

Den stora skillnaden är så klart storleken och hur man använder den. Ett spabad är mindre än en pool och mer som en vidareutveckling av bubbelpoolen. Den är uppvärmd och till för att användas utomhus året runt. Det finns en del stora skillnader mot en vanlig pool men det kräver likaväl reningsverk, uppvärmning och belysning. De är också ofta isolerade för att ge en något bättre driftsekonomi.

Ett poolbygge är en relativt stor kostnad som förvisso oftast ökar värdet på din bostad. Men låt oss först gå igenom vad kostnaderna är och hur man gör en budget för att sedan titta på finansieringsmöjligheterna och hur det går till att låna pengar till pool.

Så här mycket kan din pool kosta

Det finns många olika företag som erbjuder att bygga pool och även olika paket med finansiering. Man kan också välja att gå en mellanväg och bygga vissa saker själv. Det finns så klart för och nackdelar med att vara mer eller minimalt involverat i bygget. Att låta de som är proffs sköta allt är skönt och bekvämt och du får nästan alltid garanti av seriösa leverantörer.

Garantierna kan däremot variera, en del lämnar garantier för att poolen ska fungera flera år i framtiden och andra lämnar garantier på de material de använder. Var noga med att kolla upp det. Likaså om du väljer att bygga själv, eftersom det kan vara lockande att få ner kostnaderna. Men kolla upp vad som gäller angående garantier när du själv är involverad.

Det är vanskligt att ange ett generellt pris för en pool då det beror på förarbeten, var den ligger, material och utrustning med mera. Men ett riktpris är ca 400 000 kronor för en 8 x 4 meter pool. För att ge en jämförande bild av en pool som du bygger själv så kan kostnader för en pool i motsvarande storlek hamna på ca 80 000 kronor.

Spabadet är mindre i storlek, men kostar en hel del och det är inte ovanligt att behöva hjälp med finansiering. Ett spabad kan kosta från 20 000 till 200 000 kronor eller mer beroende på tillval och extra utrustning.

Vad påverkar kostnaderna för en pool eller spabad

Priset för en pool varierar kraftigt och det beror på storlek, material och vad som ingår. Uppvärmning, isolering och liknande faktorer påverkar dina månadskostnader märkbart. När du vet hur du vill ha din pool och vilka funktioner eller i vilket utförande så begär ni in offerter från företag online.

Leta alltid efter feedback från tidigare kunder, det kan vara ett sätt att få en god och rättvis uppfattning om den förväntade kvaliteten. Många företag ger dessutom kostnadsfria offerter och det finns ofta en kalkylator på hemsidan där du kan få riktpriser.

Låneförmedlare

För att underlätta och få en bra överblick och hitta bästa lånet för dig är det alltid en bra idé att använda en låneförmedlare. Att vända sig till låneförmedlare har blivit väldigt populärt de senaste åren och det är lätt att förstå. Speciellt när du ska ta ett lån utan säkerhet eller ett så kallat privatlån. Privatlån går även under namnet blancolån eller konsumtionslån. Det finns många aktörer på marknaden, banker och kreditinstitut, och det gäller att få en bra och lättförståelig överblick så att du kan göra ett optimalt val.

Ansök om poollån via Lenditum

Med en marknad med kanske 30 till 50 potentiella långivare räcker det med att hitta en bra kontakt. Låneförmedlare gör det enklare att hitta rätt lån med lägre ränta. Alla uppgifter kommer samtidigt i samma sammanställning och blir överskådligt. Proffsiga och oberoende låneförmedlare är inte knutna till en långivare utan jobbar oberoende för att ge dig underlag att hitta de lån som är bäst för dig. Det är du själv som väljer till slut.

Som kund slipper du fylla i alla uppgifter för varje långivare. Du behöver bara göra en ansökan med uppgifter som personuppgifter, lånebelopp och vilken avbetalningstid du vill ha. Sedan bekräftar och identifierar du dig med ditt BankID. Det görs bara en kreditupplysning när du går genom en låneförmedlare.

Om du söker hos varje långivare var för sig görs det en kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC) för varje ansökan. Om det görs många kreditupplysningar på dig under en kortare period kan det påverka din kreditvärdighet och därmed påverka räntan och andra villkor.

Eftersom du får alla kostnader och villkor i samma format blir det mycket lättare och mer överskådligt att jämföra kostnaderna. För dig som kund är det gratis. Låneförmedlarna tar betalt av långivaren om det blir ett lån. Du kan givetvis också tacka nej när som helst under processen utan att det kostar dig något.

Några andra fördelar

Med en växande marknad och fler aktörer som kreditgivningsinstitut men även marknaden för poolbygge växer är det en stor hjälp att få en standardiserad och lättbegriplig överblick av vad som erbjuds. Om du redan har andra privatlån kan en låneförmedlare hjälpa till med samlingslån om du behöver hjälp till ett poolbygge. Du samlar upp lånen och gör om det till ett lån istället vilket ofta hjälper att få ner dina månadskostnader som ränta och avgifter.

Gör din ansökan här
Välj lånesumma:
Välj lånetid:
Ungefärlig kostnad
1 900 kr /mån
Har du lån som du vill samla?
Ja
Nej
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
Lenditum_logo_RGB.png

Lenditum AB står under tillsyn av Finansinspektionen (www.fi.se) och har tillstånd att bedriva kreditförmedling.

Kontakt

Lenditum AB
Org.nr: 559320-5429
Epost: kundservice@lenditum.se
Öppettider: Mån - Fre: 09:30-17:00
Lör och sön: Stängt

© 2022 Lenditum AB