Renoveringslån

Ta ett renoveringslån och investera i hemmet

Uppgången bostadsmarknaden har den senaste decenniet inneburit stora prisökningar. Det gäller både för nybyggda och äldre hus som är i behov av viss renovering. Få människor har idag tillräckligt stark ekonomi för att kunna köpa ett inflyttningsklart hus utan lån.

I vissa fall kan det därför löna sig att köpa ett äldre hus och sedan låna pengar för att renovera det innan inflyttning. En renovering innebär oftast också en värdeökning av fastigheten så ett renoveringslån kan faktiskt bli lite av en investering.

Riksbankens ränta bestämmer månadskostnaden

Det är så klart inte hela sanningen. Men räntan du betalar på ditt lån bestäms till stor del av den ränta Riksbanken fastställer genom styrräntan. För att bekämpa inflationen kommer räntan successivt att höjas i intervaller en tid framöver vilket kan leda till lägre fastighetspriser.

Om du är ute efter att köpa ett hus, och har räknat med höjda räntor, så kan du hitta en billigare bostad i dagsläget än för något år sedan. Du får dock många gånger räkna med ett visst renoveringsbehov som blivit eftersatt av tidigare ägare. En grundtanke hos långivarna är att inte skuldsätta någon över den beräknade betalningsförmågan. Så om du beviljas ett lån under nuvarande förutsättningar förväntas du kunna betala tillbaka det.

Vad du kan låna till med ett renoveringslån

Pengarna du får låna kan du använda till i princip vad som helst. De behöver alltså inte bara gå till entreprenad och byggnadsmaterial, utan du kan också köpa verktyg och inredning. Många gånger kan du låna upp till 600 000 kronor. En stor fördel med den här typen av lån är att du inte behöver ta ut ett pantbrev på fastigheten.

Det finns inte heller några krav på att byta bank eller flytta dina befintliga lån. Eftersom den här typen av lån är en typ av blancolån krävs det heller inte någon säkerhet. Skulle det bli pengar över efter du utfört allt arbete, kan du välja att spara pengarna eller betala tillbaka dem i förtid.

Hitta rätt lån

Det kan vara svårt att hitta en långivare som erbjuder bäst villkor och lägst räntor för just dig. Marknaden är snårig och konkurrensen om kunderna är stor. Det gör att du som låntagare är den som bankerna slåss om. Många gånger kan det skilja många tusenlappar för dig, vilket är pengar du givetvis kan lägga på annat.

Inte sällan visar det sig att det finns långivare som har bättre villkor än din nuvarande bank. Till exempel kan du få lägre ränta, samt betala tillbaka lånet snabbare utan extra avgifter eller ibland till och med få betalningsfria månader.

Genom att använda dig av en låneförmedlare räcker det med att du gör en låneansökan och sedan kommer du få alla låneerbjudanden som är aktuella för dig. En bonus är att det bara tas en enda kreditupplysning på dig, till skillnad från om du letar och ansöker själv på alla banker. För många kreditupplysningar på kort tid påverkar din kreditvärdighet negativt.

Tänk på det här innan du tar lånet

Ställ alltid upp en kalkyl över vad du kommer använda pengarna till och se till att ha en liten buffert för eventuella prishöjningar och oförutsedda behov som kan uppstå. Välj sedan material och inredning på ett så klokt sätt som möjligt, för att balansera mellan kostnad och kvalitet. Tänk på att vissa typer av renoveringar och andra arbeten kräver behörig personal. Det gäller till exempel för att dra elektricitet eller för att genomföra vissa arbeten i våtrum. Försök alltid budgetera för kostnaden att anlita sådana nödvändiga hantverkare. Se till att de är auktoriserade och har F-skattsedel. Då finns det nämligen också möjlighet att få tillbaka en del av kostnaden på skatten genom olika avdrag.

Jämför flera leverantörer så att du får så bra villkor som möjligt. Ju mer du planerar och ju fler bra leverantörer av byggmaterial du hittar, desto mer kan du unna dig när det kommer till golvmattor, tapeter och beslag i kommande skede.

När barnen växer upp

Någonting som blir alltmer vanligt, som en följd av höga bopriser, är att de vuxna barnen flyttar ut på gården. Ett attefallshus är en bra mellanlandning för ungdomar som ska flytta till egen bostad, men som ändå vill ha en viss trygghet av familjen. Dessutom slipper de kastas ut i den osäkra bostadsmarknaden med dyra bostadslån.

När de sedan skaffar en egen familj och har en ekonomisk trygghet, kan ni hyra ut attefallshuset och på så vis bo billigare själva. Samtidigt blir det kanske lite lättare att resa bort, om ni vet att det finns någon som håller lite koll hemma. Även här kan lånet visa sig vara en investering som ger avkastning på sikt.

Har du en trött uteplats?

Du kan också passa på att renovera eller bygga ut din uteplats för att ge lite mer liv åt trädgården. Det är särskilt bra om ni är en stor familj och det är hemma hos er som den naturliga mötesplatsen är för alla sammankomster. Även om ni har ett stort och modernt hus är det ändå rymligare utomhus. Dessutom kan barnen springa runt och ni behöver inte gå i vägen för varandra.

Givetvis är det också möjligt att bygga en liten lekplats till barnen eller barnbarnen. Bygg en lekstuga eller ett piratskepp som kan ligga till grund för många roliga äventyr. Då kan ni vara säkra på att somrarna hemma hos er blir lite mer minnesvärda.

Ansök om renoveringslån här
Välj lånesumma:
Välj lånetid:
Ungefärlig kostnad
1 900 kr /mån
Har du lån som du vill samla?
Ja
Nej
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
Lenditum_logo_RGB.png

Lenditum AB står under tillsyn av Finansinspektionen (www.fi.se) och har tillstånd att bedriva kreditförmedling.

Kontakt

Lenditum AB
Org.nr: 559320-5429
Epost: kundservice@lenditum.se
Öppettider: Mån - Fre: 09:30-17:00
Lör och sön: Stängt

© 2022 Lenditum AB